Kecantikan Gunung Bromo itu gak hanya menarik buat juru foto lokal, tetapi pula buat juru foto asing. Bisa jadi nyaris tiap hari terdapat aja juru foto yang berupaya peruntungannya dengan membidik siluet gunung yang masih aktif itu. Dalam suatu video yang terbuat oleh Juru foto Justin Ng, ia coba mencampurkan kecantikan 3 gunung aktif di bagian timur Pulau Jawa: Gunung Bromo, Gunung Semeru serta Gunung Batok, dengan galaksi Milky Way selaku backdrop- nya. Wow amazing!

Tidak hanya Madakaripura waterfall, terdapat lagi satu tempat percutian yang harus dilawati semasa berwisata di Surabaya, iaitu Air terjun Umbulan yang pula di sebut Umbulan Waterfall Bromo Surabaya.

Di sebut Umbulan Waterfall Bromo Surabaya, karena waterfall ini ialah tempat percutian menarik terletak di Surabaya, serta ialah salah satu tempat percutian yang terletak di kawasan halaman nasioanl Bromo tengger Semeru.

Umbulan Waterfall Bromo Surabaya paket wisata bromo

Air Terjun Umbulan ataupun Umbulan Waterfalls merupakan salah satu terikan kota Probolinggo, Surabaya. Tempat pelancongan ini berhampiran sahaj denagn Madakaripura dengan masa ekspedisi 15 menit, tetapi laluan mengarah tempat percutian ini sanagt sangat sukar ditempuh serta membutuhkan ekstra, tetapi semasa datang di Umbulan falls, rasa penat lenyap sejktika, karena waterfall umbulan memanglah sangat menarik, sehingga tempat ini harus dilawati semasa berwisata di Surabaya.

Walaupun umbulan ini memilki view sangat indah nan menarik, mula mula tempat percutian ini tidak banyak dilawati oleh turis, karena waterfall ini masuk category tempat percutian baru di probolinggo, Surabaya, sehingga pelawat yang bercuti ke tempat ini tidak ramai berbagai pelawat Madakaripura Waterfall.

Amati pula kabar menarik menimpa Tumpak Sewu Waterfall, Surabaya.

Secara administratif letak air terjun Umbulan terletak di desa Sukapura, Probolinggo, Surabaya. Sekiranya kita nak berangkat berwisata ke Umbulan Watefall, dari Malang Batu ataupun Surabaya airport, kita ambil laluan mengarah ke Gunung Bromo, lebih kurang 500 m, semasa kita datang di sukapura, tepi jalur terdapat Telkom office dari telkom office ini kita simak laluan mengarah air terjun, ataupun kita sewa guide waterfall.

Baca Juga : Pahami Penyebab Rayap untuk Mencegah Serangan Rayap

Masa cocok buat melawati Umbulan waterfall, merupakan semasa korang melaksanakan trip pakej Percutian Bromo, ataupun percutian ke Madakaripura waterfall, karena tempat percutian ini dekat dengan gunung Bromo serta Madakripura falls yang nerupakan tempat percutian di kawasan halaman nasional Bromo tengger Semeru.

Demikian kabar menimpa“ Umbulan Waterfall Bromo Surabaya“. Sekiranaya Kamu membutuhkan maklumat harga ataupun bajet Pakej Percutian Surabaya, Kawah Ijen, Semeru Mahameru, Tempat percutian menarik di Surabaya, facility ataupun kemudahan pelancongan, bajet pakej ground Surabaya, serta lain lain, sila mendatangi contact travel ejen Surabaya kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *